Equi therapie

Collect moments, not things

Waarom met paarden?

Mensen zijn al eeuwenlang in verbinding met paarden. Hierbij ervaren veel mensen een diepere connectie met de paarden. Binnen de equi therapie wordt een beroep gedaan op de natuur van het paard, namelijk: het zijn van een vluchtdier en het leven in een kudde. Paarden zijn prooidieren en daarom is het voor hen van belang dat ze hun omgeving en hun kuddegenoten goed in de gaten houden. Met hun brede blikveld en hoge sensitiviteit zijn paarden in staat om situaties snel in te schatten en hier direct op te reageren (bijvoorbeeld: is er een roofdier in de buurt? Paarden hebben met hun sterke zintuigen het vermogen om op afstand aan te voelen wat er in het roofdier omgaat. Wat is zijn intentie? Als zij merken dat het roofdier op jacht is, zullen ze vluchten)  Het in verbinding staan met elkaar om als een harmonisch team (in balans) te functioneren, is voor hen dus een kwestie van leven of dood en daarom een deel van hun natuur. 

Als kuddedier zijn ze afhankelijk van hun kuddegenoten. Elk paard in de kudde heeft zijn eigen rol en plek en is hierbij dienend aan het grotere geheel. Wie is het meest ervaren paard en wijst de weg als ze moeten vluchten (leidende merrie)? En wie is het sterkst en kan het beste verdedigen (hengst)? Wanneer er onvoldoende balans is binnen de kudde, zal er onvoldoende veiligheid zijn. De kudde zal er dus alles aan doen om de balans te herstellen. Op het moment dat wij in de kudde staan, maken wij er ook deel van uit. De paarden zullen vervolgens op ons reageren.

Paarden leven in het hier en nu. Ze maken zich niet druk over wat er morgen zal gebeuren. Ze reageren direct op hun omgeving en zullen daarom ook direct reageren op wat ze bij mensen zien/voelen. Dit doen ze echter integer, eerlijk en zonder oordeel. Hierdoor kunnen ze goed laten zien hoe mensen er bij staan. Ze spiegelen in de oefeningen het (innerlijke) gedrag van mensen, dit doen ze om de natuurlijke balans te herstellen, bijvoorbeeld door hetzelfde gedrag te vertonen of juist het tegenovergestelde (het spiegelbeeld). Ze kijken/voelen door onze maskers en ruis heen en voelen/merken of we congruent zijn. Ze scannen onze energie en reageren puur op wat er in jou speelt, bijvoorbeeld door je uit te nodigen om werkelijk contact te maken en echte aandacht te hebben voor wat van belang is. Ze kunnen je liefdevol confronteren of troostend naast je te gaan staan. Waar woorden soms te kort schieten, laat een paard je door middel van lichaamstaal in verbinding de essentie voelen. Hierdoor is deze therapie ervaringsgericht leren. 

Het uitgangspunt bij de therapie is dat je zelf (ergens diep van binnen) het antwoord wel weet. Het paard helpt je door dit antwoord of inzicht naar de oppervlakte te brengen. En de therapeut is de vertaler van wat het paard laat zien en de begeleider van het proces dat hierbij in gang wordt gezet.

Bij Equi therapie wordt gewerkt met één of meerdere paarden om je bewust te maken van bepaalde processen, dingen die je in de weg zitten, doelen, emoties, krachten, talenten, angsten en gevoelens, zodat je daar zelf verder mee aan de slag kunt.

Er wordt regelmatig vanaf de grond gewerkt met de paarden. Maar het is ook mogelijk oefeningen op de rug van het paard te doen. De sessies vinden plaats in een veilige omgeving, met geselecteerde paarden. Kennis of (rij)ervaring met paarden is niet nodig. Je hoeft ook geen paardenliefhebber te zijn. Het mag zelfs zo zijn dat je angst hebt voor paarden. Hoe mooi zou het zijn, als je die angst overwint en daarmee een stap maakt om ook andere angsten aan te gaan?


2018-2024 Paard & Wij, +31(0)6 27372659. KvK 70754233 SKJ 100023438
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.