Voorstellen

Horses leave hoofprints on our heart

De liefde voor paarden zit in mijn familielijn, zowel mijn grootvader als mijn overgrootvader waren koetsiers bij een stalhouderij in de stad Groningen.

Al vanaf de lagere school ontstond mijn interesse in de natuur en de liefde voor paarden. Twintig jaar lang verzorgde ik paarden in het dorp waar ik woonde. 

Na de middelbare school vond ik het toch niet zo makkelijk om te kiezen wat ik wilde gaan doen en besloot ik de opleiding te doen om bloemist te worden. Dit is gelukt en in totaal heb ik drie jaar als bloemist gewerkt. Tot ik in mijn zomervakantie meeging als vrijwilliger op een ruiterkamp voor mensen met een verstandelijke beperking. 

Wat me hier zo aansprak was het zien hoe deze mensen konden genieten van het samenzijn met het paard. Ook de motoriek leek te veranderen, zodra ze op het paard zaten. Dit zette iets bij mij in werking en ik heb mijn baan opgezegd en me aangemeld voor de opleiding SPW (Sociaal Pedagogisch Werk). Deze opleiding heb ik afgerond, en hierbij zowel mijn diploma voor activiteitenbegeleiding als voor woonbegeleiding gehaald. 

Vervolgens ben ik de HBO studie MWD (Maatschappelijk Werk en Dienstverlening) gaan doen. Voor de opleiding ben ik een jaar naar Suriname geweest om daar mijn stage te volbrengen.  In Suriname ben ik in aanraking gekomen met familieopstellingen. Dit sprak mij dusdanig aan dat ik mijn afstudeerscriptie gedaan heb over het systemisch werk van Bert Hellinger.

Ik heb veel ervaring (10 jaar) opgedaan binnen de verstandelijke gehandicapten zorg, en van het werken met mensen met een PGB. Na de opleiding MWD (Maatschappelijk werk en Dienstverlening) ben ik gaan werken binnen Lentis, bij de WWA (Woon en Werkgemeenschap voor mensen met Autisme) (5 jaar) en vervolgens bij het ATN (autisme team) (6 jaar). Ondertussen ben ik me blijven ontwikkelen en heb ik de opleiding NLP (Neuro Lingïstisch Programmeren) gedaan en de opleiding Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen.

Er zijn inmiddels 2 kinderen en de interesse in paarden blijft. Onder andere door mijn werk heb ik veel interesse gekregen in het combineren van therapie of coaching met paarden (of dieren). Deze combinatie spreekt mij persoonlijk erg aan en het zou voor mij een super mooie mogelijkheid zijn om mijn werk met mijn hobby te combineren. Daarom ben ik in het najaar van 2017 begonnen met de opleiding tot Chiron (equi) therapeut, bij het Chiron Center. Deze opleiding heb ik in november 2018 met goed gevolg afgerond. 

Inmiddels heb ik mijn collega's gevonden in de paarden: Cody en Iris. Ook al hebben ze dezelfde vader, toch zijn het 2 heel verschillende paarden en hebben ze allebei een heel eigen karakter. Dit is erg fijn bij het werken met cliënten, de merries hebben beide hun eigen kracht.

Dingen die ik belangrijk vind binnen het werk zijn: de onderlinge band, gelijkwaardigheid, het luisteren en aansluiten bij elkaar. Kijken naar eigen mogelijkheden, maar wel met een professionele houding. Maar ook het welzijn, van zowel de mensen als de paarden waar ik mee werk. 

Ik werk graag op basis van de humanistische/ cliëntgerichte benadering, waarbij zelfontplooiing een van de centrale thema's is. Het feit dat de therapeut naast de cliënt wordt gezet, spreekt me hier erg in aan. Tevens werk ik eclectisch (d.w.z. dat ik bepaalde methodieken gebruik op het moment dat ze het meest zinvol zijn en dat ik verschillende methodieken met elkaar combineer) en ervaringsgericht. 

Ik vind het belangrijk de ontwikkelingen binnen het werkveld te volgen en mijn eigen kennis te verbreden en zal dan ook regelmatig bijscholingen volgen op verschillende gebieden.

Graag nodig ik je uit om kennis te komen maken.

Marjolein van Heuvelen

Paard en wij


2018-2024 Paard & Wij, +31(0)6 27372659. KvK 70754233 SKJ 100023438
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.